Hvad sker der i Centraleuropa?

Dato/klokkeslæt
09. okt. 2019
19:00 - 21:00

Sted
Ørsted Bibliotek, Rougsøvej 73b, 8950 Ørsted


Populisme, nationalisme og “illiberalt” demokrati i Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn

Hvem: Peter Bugge, lektor, ph.d., Centraleuropatudier, Aarhus Universitet
Hvornår: Onsdag den 9. oktober kl. 19.00
Pris:
70 kr. (For deltagere i forårets foredrag om Jugoslaviens sammenbrud: 50 kr.)Indtil for få år siden fremstod de fire såkaldte Visegrad-lande (Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn) som mønstereksempler på en vellykket overgang fra kommunisme til konsoliderede demokratiske retsstater. De fire lande blev medlemmer af EU i 2004, hvilket syntes at fuldende deres politiske og økonomiske integration i et større europæisk fællesskab.

Siden 2010 har Ungarn under Viktor Orbáns ledelse imidlertid slået ind på en kurs, som åbenlyst udfordrer de liberale værdier og principper, EU hidtil har bekendt sig til. I 2015 fulgte Polen trop, da en ny regering angreb de polske domstoles og offentlige mediers uafhængighed. I hele regionen har en voldsom modstand mod EU’s planer fra 2015 om at dele flygtningebyrden i Europa solidarisk givet vind i sejlene til populistiske og fremmedfjendske partier, hvilket har fået nogle vestlige kommentatorer til at betvivle, om demokratiet for alvor har slået rod i de lande, vi før 1989 kaldte Østeuropa.

Foredraget vil forsøge at rede trådene ud og forklare, hvad der foregår, og hvad der er på spil for regionen og for EU, der med EU-valgresultatet cementerer udviklingen i de fire centraleuropæiske lande.

 

 

 

Tilmelding

Tilmeldinger er lukket til denne event.

BEMÆRK ved tilmelding:
Udfyld venligst felterne: Navn, Telefon og E-mail, så vi kan komme i kontakt med dig, hvis der sker ændringer i programmet.
Hvis du ikke har en email-adresse, skal du bruge denne: no@rep.ly

Rougsø Folkeuniversitet
v/ Yvonne Holm Karnøe
Nydamsvej 26, Udby
8950 Ørsted
Tlf. 2212 3907
info@folkeuniversitetet-rougso.dk

www.folkeuniversitetet-rougso.dk
Du er her: HomeArrangementHvad sker der i Centraleuropa?