Hvad sker der i Centraleuropa?

09. okt. 2019

Populisme, nationalisme og “illiberalt” demokrati i Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn

Hvem: Peter Bugge, lektor, ph.d., Centraleuropatudier, Aarhus Universitet
Hvornår: Onsdag den 9. oktober kl. 19.00
Pris:
70 kr. (For deltagere i forårets foredrag om Jugoslaviens sammenbrud: 50 kr.)

Indtil for få år siden fremstod de fire såkaldte Visegrad-lande (Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn) som mønstereksempler på en vellykket overgang fra kommunisme til konsoliderede demokratiske retsstater. De fire lande blev medlemmer af EU i 2004, hvilket syntes at fuldende deres politiske og økonomiske integration i et større europæisk fællesskab.

Siden 2010 har Ungarn under Viktor Orbáns ledelse imidlertid slået ind på en kurs, som åbenlyst udfordrer de liberale værdier og principper, EU hidtil har bekendt sig til. I 2015 fulgte Polen trop, da en ny regering angreb de polske domstoles og offentlige mediers uafhængighed. I hele regionen har en voldsom modstand mod EU’s planer fra 2015 om at dele flygtningebyrden i Europa solidarisk givet vind i sejlene til populistiske og fremmedfjendske partier, hvilket har fået nogle vestlige kommentatorer til at betvivle, om demokratiet for alvor har slået rod i de lande, vi før 1989 kaldte Østeuropa.

Foredraget vil forsøge at rede trådene ud og forklare, hvad der foregår, og hvad der er på spil for regionen og for EU, der med EU-valgresultatet cementerer udviklingen i de fire centraleuropæiske lande.

Du er her: HomeArrangementHvad sker der i Centraleuropa?