Litteratur – sæt pris på ordene

14. jan. 2020 - 03. mar. 2020

Genbrugsen, Rougsøvej 122, 8950 Ørsted

Hvem: Ole Juul, cand. theol., Hadsten
Hvornår: Tirsdagene 14. og 28. januar, 18. februar og 3. marts kl. 9.00 – 11.00

Fire nordiske forfattere, der har det til fælles, at de alle har modtaget Nordisk Råds litteraturpris. Vi vil også sætte pris på deres ord og formidlingsevne ved at læse og gennemgå fire af deres romaner.

”Fuglene”, Terjei Vesaas (1957)
Mattis bor med sin søster, Hege, på et lille sted nær skov og sø. Usikker som han er på sine oplevelser, skal han hele tiden konfrontere Hege med sin tågetale. Han tager varsler efter fuglene og deres adfærd. Arbejdet som færgemand bliver skæbnesvangert for Mattis. Mødet med to unge piger bringer ham langvarig lykke, hvorimod besøget af en skovhugger truer hans fortsatte eksistens. Som læser følger man Mattis, hans både dybsindige og overfladiske tanker, og man kommer helt ind til kernen i det at være et menneske.

”Kaptajn Nemos bibliotek”, Per Olov Enquist (1991)
Romanen handler om to drenge, der bliver forbyttet på en fødegang, hvilket først opdages seks år efter. Drengene bliver byttet tilbage, og fortælleren må forlade det grønne paradisagtige hus, som han voksede op i og flytte tilbage til sine rigtige forældre. Modsat flytter den anden dreng, Johannes, ind i det grønne hus og får samtidig en plejesøster, Eeva-Lisa. Fortælleren oplever tilbagebytningen og de ændrede opvækstbetingelser som et tab, som styrer hans udlægning af historien.

”Bonsai”, Kirsten Thorup (2000)
Romanens hovedpersoner er Stefan og Nina. De møder hinanden, da Nina flytter til København med det formål helt at udslette sin provinsoprindelse. Stefan kan med sin kunstneriske indgangsvinkel til livet hjælpe hende på vej, og han har brug for et alibi for at kunne leve dele af sin seksualitet ud i skjul. Stefan er homoseksuel, men nægter at erkende det både overfor sig selv og omverdenen.

”Stiklingen”, Audur Ava Olafsdottir (2007)
Arnljotur Thorir følger sin drøm om at blive gartner i en af verdens mest berømte klosterhaver. Med sig har han tre stiklinger til en ny rosensort, som det lykkedes hans mor at fremelske trods barske vejrforhold, og et billede af sin datter på 7 måneder, som han uforvarende kom til at avle med ’en slags veninde til en ven’. Men netop som han er kommet godt ind i arbejdet med haven, får han uventet besøg. ”Stiklingen” er en livsbekræftende og humoristisk kærlighedshistorie om en ung fars forhold til sit lille barn og om, hvordan et barns eksistens kan sætte andre relationer i perspektiv.

Du er her: HomeArrangementLitteratur – sæt pris på ordene