Litteratur

Dato/klokkeslæt
17. jan. 2023
09:00 - 11:00

Sted
Genbrugsen, Rougsøvej 122, Ørsted


Hvem: Ole Juul, Cand. theol. , Hadsten
Hvornår: Tirsdagene 17. og 31. januar, 28. februar og 14. marts
Pris: 300 kr. Betales ved indgangen
Tilmelding sker til alle 4 formiddage


Vi vil fire tirsdage (09.00 – 11.00) læse fire forskellige romaner, to norske, en fransk og en dansk, der alle blev anmelderrost, da de udkom.

Tirsdag d. 17.januar 2023: ”Pindsvinets elegance”, Muriel Barbery (2006)

Romanen foregår i et parisisk herskabshus og følger dels portnersken, dels en af husets beboere. Portnersken Renée er 54 år gammel, belæst udi både filosofi og litteratur. Paloma er 12 år gammel, intelligent og bemærkelsesværdig livsklog. Da Mr. Ozu en dag flytter ind, opstår der et spændende møde mellem fransk og japansk kultur og imellem ung og gammel. Det bliver efterhånden klart, at høj intelligens ikke nødvendigvis er det eneste saliggørende i verden, og muligvis er det ikke helt uproblematisk at leve en skyggetilværelse som filosof og litterat, mens man officielt er den dumme portnerske.

Tirsdag d. 31.januar 2023: ”En moderne familie”, Helga Flatland (2018)

Efter et 40 års langt ægteskab beslutter Torill og Sverre at lade sig skille. De er begge 70 år, pensioneret – og føler sig færdige med familieprojektet. Men det gør deres tre voksne børn ikke. For dem er familien et vigtigt omdrejningspunkt og ophav til deres værdier, valg og ambitioner. Det rokker ved grundlaget for alle tre søskende, da forældrene lader sig skille – men også ved balancen og dynamikken i familien. Gennem de tre søskendes forskellige synsvinkler fortælles historien om tilhørsforhold, opbrud og konsekvenser – og spørgsmålet stilles: Hvad det er, der egentlig udgør en familie? Helga Flatland skriver træfsikkert og genkendeligt om søskendeforhold og om at se tingene fra forskellige synspunkter og giver på den måde forskellige indblik i den samme fortælling.

Tirsdag d. 28.februar 2023: ”Kaptajnen og Ann Barbara”, Ida Jessen (2020)

Ida Jessen udfolder i sin nye roman en i dag ret ukendt fortælling om hedens opdyrkning og om vilkår og udvikling i 1700-tallets Danmark. Den 54-årige tyske kaptajn Ludwig von Kahlen slår sig ned det mest trøstesløse sted sydvest for Viborg, bygger et hus og går i krig med den umulige opgave at opdyrke heden. Kaptajnen er stærk, stolt og stædig. En dag flytter også den unge kvinde Ann Barbara ind, og en lille taterpige bliver efterladt af sin far. Den onde landsdommer og herremand Schinkel gør alt for at chikanere projektet. Heden, der er fint lyrisk beskrevet i al sin vælde, gør også modstand. Dramaerne ruller, og spændingerne stiger.

Tirsdag d. 14.marts 2023: ”Generthed og værdighed”, Dag Solstad (1994)

Vi følger den lettere alkoholiserede lektor Elias Rukla, der underviser ved Fagerborg Gymnasium. Under gennemgangen af Henrik Ibsens ’Vildanden’, bliver Elias slået af en pludselig erkendelse. Gymnasieeleverne virker på samme tid uinteresserede i den nye opdagelse. Frustrationen ulmer i den tømmermændsramte hjerne og folder sig ud, da han ikke kan slå sin paraply op på vej gennem skolegården. Her rammes han af et voldsomt raseri og overfuser de tilstedeværende elever. Hændelsen bliver for hovedpersonen på det ydre plan hans ultimative fald, men tillige et erkendelsesmæssigt vigtigt omslag i hans liv.

Tilmelding

Tilmeldinger er lukket til denne event.

BEMÆRK ved tilmelding:
Udfyld venligst felterne: Navn, Telefon og E-mail, så vi kan komme i kontakt med dig, hvis der sker ændringer i programmet.
Hvis du ikke har en email-adresse, skal du bruge denne: no@rep.ly

Rougsø Folkeuniversitet
v/ Yvonne Holm Karnøe
Nydamsvej 26, Udby
8950 Ørsted
Tlf. 2212 3907
info@folkeuniversitetet-rougso.dk

www.folkeuniversitetet-rougso.dk
Du er her: HomeArrangementLitteratur