Store danske malere – L. A. Ring og H. A. Brendekilde

Dato/klokkeslæt
06. feb. 2019
19:00 - 21:00

Sted
Ørsted Bibliotek, Rougsøvej 73b, 8950 Ørsted


 

Hvem: Lise Jeppesen, museumsinspektør, Randers Kunstmuseum
Hvornår: Onsdag den 6. februar kl. 19.00
Pris: 70 kr.


Kunstnerbrødre – L. A. Ring og H. A. Brendekilde
I det meste af 1800-tallet var dansk malerkunst præget af de såkaldte guldaldermalere. Efter Danmarks forvandling til småstat kom det nationale i højsædet, og man malede idylliske billeder af den danske natur, familielivet hos velstillede borgere, portrætter af tidens kendte; alt hvad der kunne kaste glans over Danmark og danskere. Det var ufarlige billeder. Men i slutningen af 1800-tallet indtræder der et nyt kapitel i dansk malerkunst. Realismen holder sit indtog. Det sociale engagement bliver bærende for mange kunstnere, og budskabet er vigtigt. Billederne blev ”farlige” og vakte både debat og forargelse.
To af disse kunstnere var L. A. Ring og H. A. Brendekilde. De kom i deres værker til at skildre tilværelsen på landet blandt de fattigste. Det fattige barn på trappestenen til et forfaldent hus i en landsby, den unge pige, der er kommet i ulykke, den trætte skomager krumbøjet over arbejdet, krybskytterne i skoven. Også årstidernes skift, regnvåde gråvejrsbilleder og landsbygader. Rings billede ”I Høst” og Brendekildes ”Udslidt” er uforglemmelige.
De to malere var i en periode som brødre. De brugte hinanden som modeller og kom til at dele tanker og afprøve de samme motivkredse og kunstneriske inspirationskilder. Samarbejdet mellem dem var så tæt, at de nærmest blev betragtet som kunstnerbrødre. Foredraget beskriver disse to maleres liv og virke.
På Randers Kunstmuseum står foredragsholderen, museumsinspektør Lise Jeppesen, bag udstillingen ”Kunstnerbrødre – L. A. Ring & H. A. Brendekilde”, der vises fra 24. november til 31. marts, og foredraget vil være en god introduktion til et museumsbesøg.

Tilmelding

Tilmeldinger er lukket til denne event.

BEMÆRK ved tilmelding:
Udfyld venligst felterne: Navn, Telefon og E-mail, så vi kan komme i kontakt med dig, hvis der sker ændringer i programmet.
Hvis du ikke har en email-adresse, skal du bruge denne: no@rep.ly

Rougsø Folkeuniversitet
v/ Yvonne Holm Karnøe
Nydamsvej 26, Udby
8950 Ørsted
Tlf. 2212 3907
info@folkeuniversitetet-rougso.dk

www.folkeuniversitetet-rougso.dk
Du er her: HomeArrangementStore danske malere – L. A. Ring og H. A. Brendekilde